Pagini

miercuri, 6 octombrie 2010

Discutii tehnice despre Moara de cereale SAMAP


Va asteptam sa ne vizitati la www.moaradecereale.ro


Importanta nutriției pentru sănătate este astazi tot mai mult recunoscută. Pentru cei care sunt atenti cu privire la sănătatea lor, precum şi calitatea alimentelor pe care le consuma, făina proaspăt macinata este o necesitate. Este mai usoara, mai pufoasa şi nu a avut timp pentru a deveni oxidata, rânceda, si nu si-a pierdut uleiurile volatile ale germenilor prin evaporare. Din ce in ce mai multe gospodării aleg sa isi macine propria faina pentru gustul acesteia, sănătatea lor, sau indicatiile date de medicii acestora.

Redam mai jos un fragment dintr-un interviu imaginar purtat între proiectantul de mori electrice SAMAP si fondatorul acestei companii, domnul Raymond Zimmer, şi un potenţial client interesat de moara de cereale cu pietre SAMAP.


Î: Cât de repede se invart pietrele de moara de cereale electrica SAMAP?
R: Atunci când moara are o încărcătură completă de cereale viteza pietrelor este de aproximativ 2800 de rotaţii pe minut. În ceea ce priveşte viteza la perimetrul pietrelor, este de cca 50 km pe ora.

Î: Există o diferenţă vizibilă în căldura produsă atunci când se face o macinare fina sau una grosiera?
R: Diferenţa este semnificativă. Pentru a obtine o faina fina este necesara mai multa energie şi in consecinta caldura astfel generată este mai mare. Moara SAMAP poate produce faina foarte fina, din cauza motorului său puternic şi forma şi designul special al pietrelor de moara construite cu extrema precizie. Moara noastra poate produce o cantitate foarte mare de făină fina. Aceasta este o caracteristică de dorit, deoarece tot felul de prăjituri, tăiţei şi alte lucruri fine pot fi făcute şi coapte fără adaos de orice faina alba. De asemenea, tărâţa este aproape în întregime macinata. Părţile valoroase nutriţionale ale cerealelor care în mod normal sunt imposibil de obţinut si stau între straturile de tărâţe, sunt astfel inglobate în făină. Acesta este doar unul din  marile avantaje pe care moara SAMAP le ofera fata de alte mori vechi.

Î: Producţia de făină macinata fin implica o temperatură crescuta, iar aceasta nu este buna pentru cereale. Ce ne puteti spune despre asta?
R: Chiar si la morile mari si vechi de piatră temperatura produsului finit este usor mai mare decat temperatura cerealelor înainte de măcinare. SAMAP a brevetat o caracteristică specială pentru controlul temperaturii. Macinarea foarte fina creează o temperatură mai mare la macinare, indiferent de mijloace. Datorită finetii cerealelor, temperaturile ridicate produc scaderea stabilitatii fainii. Pentru solutionarea acestei probleme, moara SAMAP are o metodă foarte eficientă de răcire. Un flux de aer puternic raceste pietrele de moara şi elimina căldura din camera de macinare.

Î: Ce face acest sistem de răcire si in ce consta el?
R: Se compune din două ventilatoare care lucrează simultan. Unul raceste motorul în timp ce un al doilea ce situat sub pietrele de moară în mişcare, răceşte pietrele. Fluxul de aer raceste pietrele eficient şi elimină făina din camera moară în acelaşi timp.

Î: Dacă v-am înţeles corect, creşterea cantităţii de cereale care trece prin moara trebuie să determine cresterea caldurii.
R: Destul de corect. Cu cât este mai mare cantitatea de făină macinata, cu atat creste caldura. Din acest motiv, moara SAMAP are alimentarea reglabila. Orificiul de admisie ne permite să reglam moara pentru porumb, mazare uscata şi mai multe tipuri de alte boabe, la o viteză corespunzătoare. Aceaqsta reglare ne permite sa setam o cantitate foarte exactă de cereale care urmează să fie macinata la un anumit moment. Energia utilizată şi căldura produsă poate fi atent controlata. Aceasta înseamnă că moara nu este supraîncărcată.

Î: De ce se utilizează efectiv moara cu pietre?
R: Pietrele adevarate, care au o structură specială, au un randament mai bun pentru produsele macinate. Piatra este mai dura decât metalul şi are o rezistenţă la căldură ridicata. Astazi, morile noastre utilizeaza un compozit de magnezită, si nu folosesc oţel prelucrat sau turnat si nici granit. Piatra este un conductor slab de căldură, în comparaţie cu oţelul şi oferă de fapt rezistenta la caldura, care este optimă pentru obtinerea de făină de calitate.

Î: De ce comparati piatra cu oţelul?
R: Pentru că, în prezent in industria de morărit pietrele de moara au fost înlocuite cu role din oţel, sau valturi, cum se mai numesc. Rolele din oţel permit un macinat de mare viteză, dar produc si temperaturi ridicate ce scad calitatea fainii obtinute. Viteza unei mori SAMAP este suficient de redusa pentru a pastra o temperatura ce poate fi controlata si redusa foarte usor, mentinand astfel o calitate inalta a fainii astfel obtinute.

Î: Ce ne puteti spune despre pietrele de moara cu care echipati morile de cereale SAMAP?
R: Pietrele de moara pe care le folosim astazi se fabrica din Corindon şi un liant in care acesta este inglobat. Pentru produsele noastre folosim numai granule extrem de tari de Corindon de Naxos. Acesta este o piatra naturala care a fost mult timp folosit la pietre de moară. Este o piatra extrem de tare, ceea ce o face ideala pentru macinare. Calitatea de făină macinata este deosebit de mare atunci când se utilizeaza pietre Naxos. Liantul pentru aceste granule de Corindon de Naxos este un ciment de magnezită stabilizat, care are duritatea similara.

Î: Care este speranţa de viaţă pentru o piatră de moară cu utilizarea normală?
R: O familie medie foloseste patru-cinci sute de kilograme de grâu într-un an. Aceasta presupunând că toate produsele lor din faina de cereale le macina ei înşişi. În zece ani, ar folosi doua tone - doua tone şi jumătate de grâu. În treizeci de ani, ar folosi şase-şapte tone si jumatate. Avem unii clienţi care au folosit morile lor SAMAP foarte intens şi au deja mai mult de opt tone de cereale macinate fără a fi nevoiţi să-şi reînnoiască pietrele. Apropo, pietrele pot fi uşor schimbate.

Î: Din ceea ce aţi spus, putem presupune că moara SAMAP va dura o generaţie?
R: Sunt convins de asta. Avem deja exemple de pietre care sunt folosite de-o generaţie, chiar şi daca sunt folosite foarte intens. De la bun început ne-am propus să construim o maşină robustă, cu durată de viata lunga, fără probleme, şi simpla. Am avut rapoarte bune primite de la specialisti in inginerie care spun că ne-am atins acest obiectiv.

Î: Până acum nu ati menţionat motorul. Probabil că este o parte importantă a morii electrice, nu?
R: Am ales un motor foarte bun, deoarece, după cum aţi sugerat deja, acesta este o componenta într-adevăr crucială pentru performanţele şi durata de viata a morii. Mai presus de toate, o moară are nevoie de un motor puternic, robust, care sa fie durabil chiar şi atunci când este folosit foarte mult. Numai un motor de putere industrială poate să aibă aceste calităţi. Această calitate este reflectata în modul in care a fost bobinat, izolaţia, rulmenţii precum şi carcasa motorului.

Î: Ce vreti sa spuneti printr-un "motor bun"?
R: Mai presus de toate, un motor puternic, robust, capabil sa functioneze o lungă perioadă de timp chiar şi atunci când este utilizat foarte mult. Doar un motor industrial poate să aibă aceste calităţi. Robusteţea şi puterea motorului se reflectă în modul in care a fost construit.

Î: Ce nu pot morile sa faca?
R: Nu se poate face făină fina dintr-un grâu umed. Am punctat acest lucru dealtfel în mod clar în instrucţiunile de functionare. Nimeni, de fapt nici o moara nu poate face acest lucru. Daca graul este prea umed, pietrele se vor impregna cu macinis si nu va rezulta nici un fel de faina.  Regula e simpla: Cu cat mai fina este faina dorita, cu atat mai uscat trebuie sa fie graul.

Î: Este dificil sau costisitor sa se usuce cerealele?
R: Este destul de simplu sa usuci cerealele. Nu este necesar nici un echipament suplimentar. Ar trebui să aveţi întotdeauna la indemana (in casa, intr-un loc uscat)  o cantitate suficienta de cereale, de preferinţă într-un sac ce ar trebui să-l păstraţi în apropierea unei surse de căldură, dar care sa nu fie foarte fierbinte. Temperatura nu ar trebui să fie ridicata, si va lua ceva timp pentru a se usca daca este foarte umed. Dar dacă urmaţi această metodă veţi avea întotdeauna o sursă de grau uscat.

Î: Cum ştiu dacă cerealele sunt uscate suficient de bine pentru a fi macinate?
R: Atingerea cu mâna va spune nimic. Este mai bine să se muşte un bob sau două. Daca se sparge este uscat. În cazul în care se storceste acesta este umed şi trebuie să fie uscate în continuare. Sau ati putea sa folositi un echipament SAMAP. desigur. 

Î: Domnule Zimmer, vă mulţumesc pentru aceste clarificari. Acum pot vedea că la construirea acestor mori de cereale au fost luate in considerare un numar incredibil de aspecte, la care multa lume nu s-ar fi gandit.
R: Ei bine, a fost un pas mare de la ideea de a crea moara ideala de uz casnic pentru a ajunge la moara completa. Suntem încântaţi. Clientii nostri confirma faptul că morile SAMAP sunt avansate tehnologic, dezvoltate integral, usor de utilizat, robuste, de încredere, şi au o performanţă extraordinara. Morile noastre sunt fara pereche cand vine vorba de producerea de făină de calitate.